maanantai 2. elokuuta 2010

Terapeutin vastuu

Tv-sarja ”Terapiassa” esitti kysymyksen psykoterapeutin vastuusta: oliko Paul syyllistynyt hoitovirheen, kun hänen potilaansa Alex teki itsemurhan? Olisiko surullinen loppu ollut etukäteen ennustettavissa? Olisiko Paul päässyt Alexin kanssa sopimukseen siitä, että armeijalle lähetetään lausunto määräaikaisesta työkyvyttömyydestä? Mikä olisi ollut sairausdiagnoosi? Mietiskelin näitä illalla unta odotellessani, mutta nukahdin ennen kuin mieleeni tuli yhtään vastausta.

Terapeuttien koulutuksessa opetetaan tekniikka, mutta ei käsitellä vastuukysymyksiä. En muista yhdenkään opettajani tai työnohjaajani ottaneen asiaa esille edes ohimennen, vaan lähes poikkeuksessa kaikki pantiin potilaan sairauden tiliin. Terapeutti ei tee virhettä jos hän noudattaa oikeaa tekniikkaa, pidättäytyy kannanotoista ja muistaa merkitä hoitotapahtumat potilaskorttiin.

Joskus terapiaa suositellaan – epärealistisen ihannoivasti – ratkaisuksi lähes kaikkiin ongelmiin. Sen kuvitellaan olevan omnipotentti lääke, jonka pitäisi parantaa vaiva kuin vaiva. Ja jos depressio tai paniikkihäiriö ei korjaannukaan, onko se siis terapeutin vika?

Tutkimusten mukaan hoidon onnistuminen ei ole riippuvainen käytetystä tekniikasta eikä siitä kuinka virheettömästi on toimittu. Tulos liittyy ennen kaikkea vuorovaikutuksen sujumiseen, missä terapeutin persoonalla – kuten tietysti potilaankin persoonalla – on suuri merkitys. Mitä ajatella, oliko Paul riittävän aktiivinen reaalisen yhteistyösuhteen luomisessa?

Keskustelua ei ole vielä avattu näistä vastuukysymyksistä, vaan monitahoinen ongelmavyyhti on jäänyt prosessoimatta. Ehkä se joskus tulee julkiseen keskusteluun muutenkin kuin syyttelynä. Toistaiseksi on keskusteltu vain siitä, kuuluuko vastuu hoidon järjestämisestä kunnille vai kelalle.

1 kommentti:

Pertti Luukkonen kirjoitti...

"Olisiko Paul päässyt Alexin kanssa sopimukseen siitä, että armeijalle lähetetään lausunto määräaikaisesta työkyvyttömyydestä?"

Merivoimat luultavasti tiesi, että Alex kävi yksityisellä psykoterapeutilla omasta halustaan ("valitsin parhaan"). Kuitenkaan merivoimat ei voinut olettaa tai määrätä, että terapeutti kirjoittaisi raportin potilaan terveydentilasta. Lopullinen päätös ja vastuu olisi kuitenkin laivaston psykiatreilla ja toimielimillä. Alex kuitenkin mielsi, että Paul olisi voinut raportoida; so. hän ei sitä kieltänyt mutta ei toivonutkaan.

Tällaisessa tapauksessa, kun kyseessä ei ole mikään raitiovaunun kuljettaja vaan Hornet-lentäjä, terapeutin vastuu on tavanomaista suurempi, koska massiivista vaaraa voi aiheutua myös ulkopuolisille.

Täten jos Paulilla oli epäilyjä, hän olisi voinut raportoida Merivoimille, kun Alexinkin (vastahakoinen) suostumus oli. (klo 21.30)

MIksi esiintyvä taiteilija altistuu huumeisiin?

Mietin miksi lahjakas laulaja tai näyttelijä ryhtyy käyttämään huumeita? Ongelmaa voi lähteä avaamaan siitä tosiasiasta, että useimmat ihm...