keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Punastumisen pelko

Sosiaalisten tilanteiden pelkoon ja esiintymisjännitykseen liittyy monia varsin mystisiä fysiologisia oireita, joista punastuminen ja sen pelko tuntuvat minusta tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimmilta ja antavat aihetta pohdiskeluun. Erytrofobia ei ole mikään pikkujuttu vaan monelle erittäin hankala ja elämää rajoittava oire, joka muistuttaa vaikeaa paniikkihäiriötä enemmän kuin yleensä ajatellaan.

Viimeaikaiset tv-mainokset esittävät ratkaisuksi oireen poistamista hermosalpauksella, jonka hinnaksi Privatix ilmoittaa 4000 €. Yrityksen kotisivuilla kerrotaan jo tuhansien käyneen operaatiossa, mikä kuvastaa kuinka epätoivoiseksi jotkut tulevat hallitsemattoman punastumisen pelon takia.

Netistä löytyi muutamia keskustelupalstoja, joissa ongelman hoitoa pohdittiin omakohtaisesti. Taidankin ottaa sieltä joitain esimerkkejä ja kirjoittaa uuteen ujouskirjaani taas luvun punastumisoireesta yrittäen selvitellä sen syvempiä taustoja.

http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/961749-punastuminen-ja-sosiaalisten-tilanteiden-pelko/

http://keskustelu.suomi24.fi/node/3579788

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmetyttää nimitys erytrofobia. Olen mieltänyt, että fobiat kohdistuvat henkilön ulkopuolella oleviin kohteisiin tai tilanteisiin eivätkä omaan toimintaan tai oman kehon toimintoihin. Sana kammo kuvaa fobiaa sellaisena kuuin olen sen kuvitellut, mutta ilmeisesti fobia on laajempi käsite. Onko muita fobioita, joiden kohde on itsessä?

Juhani Mattila kirjoitti...

Erittäin hyvä kysymys! Kirjoitin erillisen vastauksen.

Anonyymi kirjoitti...

Olen saanut sen käsityksen, että sellaisten fobioden kuin esim.hämähäkki-pelon hoidossa käytetty "siedätyshoito" on ollut tehokasta.
Soveltuuko tämä hoitomuoto kenties myös erytrofobiaan?

MIksi esiintyvä taiteilija altistuu huumeisiin?

Mietin miksi lahjakas laulaja tai näyttelijä ryhtyy käyttämään huumeita? Ongelmaa voi lähteä avaamaan siitä tosiasiasta, että useimmat ihm...