keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Breivikin syyntakeisuus


Seuraan kiinnostuksella Norjan psykiatrien kiistaa Breivikin syyntakeisuudesta. Olisi mainiota jos juristit eivät tyytyisi pinnallisiin selityksiin vaan asiantuntijoiden pitäisi perustella kantansa uskottavasti ja asia puitaisiin perusteellisesti. Sillä olisi heijastusvaikutuksensa myös Suomen käytäntöihin.

En nimittäin ole koskaan tavannut kahta psykiatria, jotka olisivat jostain ongelmasta samaa mieltä. Peruslähtökohdat ovat usein niin kaukana toisista, että toistensa ajatuksia voi tuskin edes ymmärtää. Auktoriteettiuskoisia tällainen yhden totuuden puute varmaan hämmentää.

Oman käsitykseni mukaan Breivik oli tekoa tehdessään syyntakeinen. Hän ymmärsi erittäin hyvin, mitä oli tekemässä. Eikä hän käsittääkseni sairasta skitsofreniaa, johon ensimmäinen työryhmä viittasi. Eugen Bleuler loi skitsofrenian käsitteen dementia praecoxin tilalle 1800 luvulla ja piti sen tärkeimpänä perusoireena assosiaatioiden hajanaisuutta. Sellaisesta Breivik ei ole osoittanut mitään merkkejä, pikemminkin hänen ajatuksensa olivat ja ovat edelleen johdonmukaisia ja erittäin hyvin koossapysyviä, koherentteja. Eivätkä hänen ajatuksensa ja osin kuvitelmansa ole millään lailla bisarreja.

Häntä ei voi myöskään pitää muulla tavalla psykoottisena. Paranoidiseen taudinkuvaan kuuluu deluusio, että ihminen uskoo olevansa vaarassa jonkin muiden taholta tulevan uhkan ja vainon takia. Breivik sen sijaan kokee itsensä ilmeisen turvalliseksi ja olevansa vahvoilla.

Mielestäni kyse on persoonallisuushäiriöstä, vanhalla termillä sanottuna psykopatiasta. Hänen oireensa sopivat nykyisen ICD-10 tautiluokituksen mukaan kaikkein parhaiten sellaiseen diagnoosiin kuin F60.1 ( Schizoid personality ). Sen sijaan hän ei aivan täysin täytä niitä kansainvälisesti sovittuja kriteerejä, joiden perusteella häntä voisi pitää paranoidisena persoonallisuutena.

Ja siksi toisekseen laki on sellainen, että psykoosinkaan sairastaminen ei vapauta vastuusta muuten kuin vain niissä erityistapauksissa, joissa rikos on suoraan johtunut kyseisestä sairaudesta.

1 kommentti:

Pertti Luukkonen (Psykopatologia) kirjoitti...

"(- -)
Ja siksi toisekseen laki on sellainen, että psykoosinkaan sairastaminen ei vapauta vastuusta muuten kuin vain niissä erityistapauksissa, joissa rikos on suoraan johtunut kyseisestä sairaudesta.
(- -)"

Paitsi juuri Norjassa!

Pertti Luukkonen

http://psykopatologia.keskustelu.info/viewtopic.php?f=10&t=7074

MIksi esiintyvä taiteilija altistuu huumeisiin?

Mietin miksi lahjakas laulaja tai näyttelijä ryhtyy käyttämään huumeita? Ongelmaa voi lähteä avaamaan siitä tosiasiasta, että useimmat ihm...