tiistai 29. toukokuuta 2012

Franz Kafkan Oikeusjuttu


Jonathan Franzenin viimeksi suomennettu teos nimeltään Epämukavuusalue sisältää omaelämänkerrallisia esseitä. Kirjan nimi viittaa siihen, että henkilökohtaisten asioiden paljastaminen voi tuntua nolottavalta, pelottavalta tai ujostuttavalta, mutta silti on tärkeää uskaltautua niillekin aroille alueille.

Oli mielenkiintoista lukea Franzenin intohimoisesta lintuharrastuksesta. Onhan Vapaus-teoksen eräänä teemana harvinaisen linnun, latvuskerttulin suojelu, josta hän kertoo omalla persoonallisella tyylillään. Hän osaa hauskalla tavalla yhdistää sekä myötätunnon että kriittisen ironian, kun hän kuvaa päähenkilöittensä ponnistelua vaikeuksiensa keskellä. Samalla hän panee lukijan miettimään, voivatko ihmiset todella aivan vapaasti tehdä mitä lystäävät.

Franzen antoi minulle myös lukuidean, kun hän kertoi opiskeluaikaisesta yrityksestään lukea Kafkan Oikeusjuttua. Kirja jäi Franzenilta kesken. Hän pääsi vain puoleen väliin, kun se tuntui niin inhottavalta. Hän luki tekstin siten kuin se yleensä tulkitaan: syytön mies Josef K pidätetään ja hän joutuu avuttomana byrokratian rattaisiin. Franzen sai kuitenkin kirjallisuuden seminaarissa professorilta neuvon lukea uudestaan siitä näkökulmasta, että herra K olisikin syyllinen.

Minä myös kiinnostuin asiasta ja kävin viime viikolla lainaamassa Oikeusjutun. Se vaikutti alkuun kuvaukselta vainoharhaisesta miehestä, joka elää omissa ahdistavissa kuvitelmissaan. Vähitellen huomasin, ettei kirja ole kuvaus psykoosista vaan kyse onkin painajaisunesta. Jaksoin lukea kolmasosan ja lopetin siihen, että katsoin kirjan lopun. Tarinan päätös oli aivan sama kuin mihin unennäkijä herää öisestä paniikistaan ja toteaa rauhoituttuaan, että onneksi se oli vain unta.
Halusin virkistyä ponnistelusta ja Kafkan keinotekoisesta kielestä. Onneksi löysin Akateemisesta Virginia Woolfin ensimmäisen teoksen Menomatka. Sen teksti on ilmavaa ja assosioivaa ja syvällisempää ihmismielen pohdintaa kuin Kafka. Näin nyt ajattelen.


http://100kirjaa.blogspot.com/2011/03/65-franz-kafka-oikeusjuttu.html

1 kommentti:

Theo kirjoitti...

Toivottavasti kirjaprojekti etenee mukavasti!

Jos joskus ehdit ja haluat lukea ja kommentoida Susan Cainin uunituoretta kirjaa Hiljaiset - introverttien manifesti (Avain 2012), niin olisi mukava lukea näkemyksistäsi.

Kirja käsittelee introversiota ja kiinnostaa ujoakin, koska ujous ja introversio usein (joskaan eivät aina) esiintyvät yhdessä.

Aurinkoista kesää!

MIksi esiintyvä taiteilija altistuu huumeisiin?

Mietin miksi lahjakas laulaja tai näyttelijä ryhtyy käyttämään huumeita? Ongelmaa voi lähteä avaamaan siitä tosiasiasta, että useimmat ihm...