keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Erityisherkkyys ja uupumus

Eritysherkkä ihminen on tavallista alttiimpi sairastumaan uupumukseen johtui se sitten työpaineista, huonosti toimivasta parisuhteesta tai muista liian pitkään jatkuneista ongelmista.

Uupumus on sairauden veroinen tila, burnout, joka ei korjaannu pelkällä levolla kuten normaali väsymys. Masennuslääkkeet auttavat vain harvoin ja vain pinnallisesti; ihmisen toimintakyky saattaa palautua, mutta hän jää sisäisesti tyhjäksi.

Monet kuntoutukset, kuten esimerkiksi Kelan ASLAK ja TYK, noudattavat samoja kliseemäisiä ajatuksia, joita voi lukea lähes jokaisesta aikakausilehdistä:
- opi sanomaan ei
- ajattele itseäsi
- elä tässä hetkessä
- seuraa tunteitasi
- ajattele positiivisesti
- nuku hyvin
- syö terveellisesti
- liiku ainakin puoli tuntia kolmesti viikossa
- jne.
Tuollaiset terveysneuvot ovat hyviä kenelle tahansa, mutta ne eivät huomioi uupumuksen ytimessä olevaa emotionaalista lamaantumista. Uupunut tarvitsisi apua nimenomaan siihen, että hän löytäisi uudestaan herkkyytensä ja kadottamansa sielullisuuden.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
en tiedä kirjoitatko tätä kuinka aktiivisesti mutta haluaisin vain esittää toiveen kirjoituksesta, tai, jos et ehdi tai halua, osaisitko neuvoa paremman tiedon lähteille asiassa.

Olen miettinyt halun ja pakkomielteen suhdetta. En ymmärrä sitä. Sairastan anoreksiaa + muita syömishäiriötä ties kuinka monetta vuotta. Koen, että halun ja pakkomielteen käsitteiden ymmärtäminen ja erottaminen jäsenteellisemmin olisi hyödyllistä minulle, ymmärtääkseni toimintaani. Missä määrin ne eroavat vai ovatko ne lopulta sama asia? Koen vaikeaksi erottaa impulsseja kompulsioista, sillä vaikka tiedänkin noiden sanojen eri merkitykset, niin omassa elämässä, ajattelussa ja toiminnassa ne sekoittuvat. Minusta olisi kiinnostavaa kuulla psykiatrian alan ammattilaisen näkemys asiasta. Ja pyydän sitä sinulta siksi koska luettuani kirjasi olen mieltynyt tapaan, jolla esität asiat, ymmärrettävästi.

Olen etsinyt asiasta tietoa netistä mutta löydän lähinnä hyvin tieteellisiä sepostuksia siitä mitä halu ja pakkomielle filosofisessa tai psykologisessa mielessä tarkoittavat, eikä noista saa mitään oikein irti, menevät yli ymmärryksen. Haluaisitko kirjoittaa aiheesta tai neuvoa minulle jotakin luettavaa? Kiitos hyvistä kirjoistasi, kumminkin. Niistä on ollut hyötyä, luulen.

MIksi esiintyvä taiteilija altistuu huumeisiin?

Mietin miksi lahjakas laulaja tai näyttelijä ryhtyy käyttämään huumeita? Ongelmaa voi lähteä avaamaan siitä tosiasiasta, että useimmat ihm...