maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pyromania

Ylivieskan kirkon polttajaksi epäiltyä miestä on haastateltu, mutta mitään motiivia ei ole selvinnyt. Epäilen että kyse on psyykkisesti sairaasta miehestä, jonka yhtenä oireena on pyromania. Tähän viittaa ainakin se, että mies oli jäänyt katsomaan paloa.

Lehtiuutisissa puhutaan tuhopoltosta, jota teko tietysti on, mutta samalla on viitattu miehen henkilökohtaisiin vaikeuksiin. Hän on ilmeisesti ollut psykiatrisessa hoidossa, näin veikkaisin ja se herättää monia kysymyksiä. Onko hän käyttänyt aktivoivia masennuslääkkeitä, jotka saattavat heikentää impulssikontrollia?

Pyromanian taustalla on tiedostamattomia tekijöitä, joita ihminen ei itsekään ymmärrä varsinkaan silloin, jos hänen intellektuaalinen kapasiteettinsa on heikko. Hän vain toteuttaa viettimäisiä impulssejaan kykenemättä pysäyttämään niitä. Teko tuottaa vallan ja voiman tunteita ja kiihottuneisuutta. Siihen ei välttämättä liity seksuaalista tyydytystä.

Mies, jos hän osoittautuu tulipalon sytyttäjäksi, joutuu varmaankin mielentilatutkimukseen, koska on syytä epäillä hänen olleen alentuneesti syyntakeinen tekoa tehdessään: joko täyttä ymmärrystä vailla tai jopa ymmärrystä vailla.


Ei kommentteja:

Väkivaltariskin psykiatrinen arviointi

Osa väkivaltarikollisista uusii tekonsa, kun he pääsevät vankilasta viimeistään silloin, kun ovat kärsineet rangaistuksensa. Näin voi tap...