tiistai 21. helmikuuta 2017

Millainen huumori nöyryyttää?

Miten määritellä jokin vitsi rasistiseksi tai jollain muulla tavalla nöyryyttäväksi. Helsingin Sanomissa käsiteltiin vitsiä, jossa muslimi käyttää alkoholia vaikkapa Suomessa, kun Allah ei näe tänne saakka tai hän saa nauttia viskistä, koska se ei ole valmistettu viinirypäleistä.

Oleellista on se, mihin vitsin sisältämä kritiikki kohdistuu. Ivataanko siinä vain kaksinaismoraalia, jolloin se ei olisi rasistinen. Mutta jos kyse on siitä, että nimenomaan muslimi käyttäytyy naurettavasti; silloin se on rasistista. Sitä se on myös silloin, kun pilkka osuu heidän uskontoonsa, jolloin se koetaan henkilökohtaisesti nöyryyttäväksi.

Varsinkin stand-up koomikolta vaaditaan tilannetajua, jossa hän löytäisi huumorilleen oikean painotuksen. Saman vitsin voisi kertoa ja ymmärtää myös siten, että se ihailee miehen nokkeluutta ja sitä, että hän ajattelee omilla aivoillaan eikä alistu uskonnollisiin sääntöihin. Näin ymmärrettynä se ei ole nöyryyttävä vaan pikemminkin itsenäisyyttä ja älykyyttä arvostava.

Paljonko ihmisen olisi kestettävä nöyryyttäviä pilapuheita? Koska niistä saisi loukkaantua niin, ettei pidettäisi herkkähipiäisenä tai syytettäisi huonosta itsetunnosta, kun ei ymmärrä leikkiä? Usein ajatellaan, että huumori pitäisi sallia aina. Ei saisi olla mitään sellaista, mitä ei voisi tarkastella myös komiikan näkökulmasta, jotta ei oltaisi liian vakavia ja tosikkomaisia.

Huumorilla on, mahdollisen nöyryyttävän merkityksen takia, vahva vaikutus. Diktatuurissa ei kukaan voisi kuvitellakaan nauravansa yksinvaltiaan typeryyksille tai sille, miten hän pyrkii osoittamaan omaa valtaansa esimerkiksi sotilasparaateissa. Rangaistus olisi kova.


1 kommentti:

M.B kirjoitti...

Huumori voi olla passiivisaggressiivista. Sillä voidaan naulata toinen seinälle joutumatta teostaan vastuuseen: Onhan kyseessä vaan vitsi. Tyhmin kommentti mitä eläessäni olen aiheeseen liittyen kuullut, on että: "..No se oli vaan vitsi ", kun erään henkilön kehoa arvosteltiin. Henkilö, ketä vitsillä loukattiin, kysyikin reippaasti, että jos se kerran oli vitsi, niin miksi se ei häntä itseään naurattanut. Ja totesi, että miksi häntä edes naurattaisi se, että hänen kehoaan haukutaan. Ja vielä vitsistä lisäsi, että tuo on herjaamista täysin. Niinhän se olikin. Vitsi on sellainen, että hän kenelle vitsi kerrotaan, saadaan iloiseksi. Loukattu osapuoli vielä totesi vitsin kertojalle, että " yleensä vitsi on sellainen, jolle yhdessä nauretaan, ei yksin " ja että " vitsille nauretaan yhdessä, ei vitsin kuuntelijalle ".

Väkivaltariskin psykiatrinen arviointi

Osa väkivaltarikollisista uusii tekonsa, kun he pääsevät vankilasta viimeistään silloin, kun ovat kärsineet rangaistuksensa. Näin voi tap...