maanantai 23. lokakuuta 2017

Psykiatrisen hoidon on oltava yksilöllistä

Tutkijoiden (HS 23.10.17) mielestä depressioita on 12 erilaista luokiteltuna sen mukaan mikä tämän oireen laukaisi: Syitä on hylätyksi joutuminen, yksinäisyys, pitkäaikainen stressi, päihteet jne. Sama hoito ei sovi kaikille.

Depressio on oireyhtymä, joka ilmenee jokaisella siitä kärsivällä omalla yksilöllisellä tavalla. Niitä on siis paljon enemmän kuin 12. Jotkut saavat apua lääkkeistä, mutta eivät kaikki.  Esimerkiksi huonon parisuhteen aiheuttama masennus tuskin korjaantuu SSRI lääkkeellä tai sillä, että kumppaneista vain toinen käy terapiassa. Silloin paras ratkaisu olisi pariterapia.

Jos depression syynä on vihan ja muiden tunteiden torjunta, ei pelkkä ymmärretyksi tuleminen korjaa tilannetta. Silloin tarvitaan apua siihen, että ihminen kykenisi sekä kokemaan että ilmaisemaan pettymyksensä, loukkaantumisensa ja vihansa niin, etteivät ne kapseloituisi hänen sisälleen.

Ihmisen yksioikoinen diagnosointi masentuneeksi ei huomioi sitä, että hänessä on piilossa muitakin puolia, jotka tulevat esille sopivassa seurassa. Hoidon tarkoitus ei ole keskittyä vain masennuksen oireisiin vaan etsitään yhteys hänessä olevaan terveesti reagoivaan puoleen.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005417105.html

Ei kommentteja:

Väkivaltariskin psykiatrinen arviointi

Osa väkivaltarikollisista uusii tekonsa, kun he pääsevät vankilasta viimeistään silloin, kun ovat kärsineet rangaistuksensa. Näin voi tap...