keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Sopivan psykoterapeutin löytäminen ei ole helppoa

Esiintymispelko voi olla niin paha, että se aiheuttaa psykosomaattisia vaivoja. Laulaja Marika Krook (Eeva-lehti 1/18) joutui niiden takia pitkälle sairaslomalle. Oireet eivät tulleet tyhjästä. Lapsena hän oli kärsinyt yksinäisyydestä, kun kukaan ei ymmärtänyt häntä ja hän joutui nöyryytetyksi, kun ei onnistunut eräässä laulukilpailussa. Onneksi hän ei antanut periksi vaan jatkoi opiskelua ja sai sitten merkittävän voiton oopperalaulukilpailussa.

Raskas ahdistus vaivasi häntä aina kaksi viikkoa ennen esiintymistä ja parrasvaloissa alkoivat paniikkikohtaukset, jolloin laulujen sanat unohtuivat. Kesti päiviä selvitä stressistä. Haaveena ollut ammattiura vaikeutui ja parisuhde hajosi ja rahat loppuivat. Esiintymisiin tuli neljän vuoden tauko.

Miksei hän mennyt terapiaan, joka olisi auttanut? Hän selitti sen johtuneen siitä, että hän ei löytänyt itselleen sopivaa terapeuttia, jonka kanssa olisi kyennyt puhumaan tunteitaan.

On helppo neuvoa, että 'mene terapiaan', mutta sopivan löytäminen ei ole helppoa, koska terapioita ja terapeutteja on niin monenlaisia. Luonteeltaan ja taidoiltaan pätevä löytyy kuitenkin aina, jos on voimia etsimiseen ja uskaltaa käyttää omaa järkeä ja vaistoa arvioidessaan mahdollisia terapeutteja.

Psykoterapia on mahdollista myös etänä WhatsApp, FaceTime tai jonkin muun videopuhelun kautta, jos omalta paikkakunnalta ei löydy apua. Netistä saa neuvoja:

Kuka on huono terapeutti?
https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/onko-terapiasi-ajanhukkaa-nain-tunnistat-huonon-terapeutin

Terapiasuuntauksia
https://minduu.fi/fi/psykoterapian-abc/psykoterapiasuuntaukset/

Miten tunnistaa, toimiiko henkilökemia?
https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/miten-loytaa-hyva-terapeutti-asiantuntija-hyvan-yhteyden-tunnistaa-jo

Usein kysytyt kysymykset
https://www.therapeia-saatio.fi/psykoterapianeuvonta_ja_psykoter/usein_kysytyt_kysymykset/

Mitä on psykoanalyysi?
http://psykoanalyysi.com/wp/
Ei kommentteja:

Väkivaltariskin psykiatrinen arviointi

Osa väkivaltarikollisista uusii tekonsa, kun he pääsevät vankilasta viimeistään silloin, kun ovat kärsineet rangaistuksensa. Näin voi tap...